Wednesday, October 30, 2013

Bercuti ke Sabah... 24 - 26 October 2013...

Assalamualaikum...
Hari ni, baru dapat nak update aktiviti semasa cuti-cuti ke Sabah...
Kami pergi ke Sabah, 3 hari 2 malam sahaja and really fully utilized semua masa yang ada...
Dua malam di Kinabalu Pines Resort, tak tidur pun kat KK...
So, jom layanzzz gambar...

Setibanya di KK, kami terus menuju ke Kundasang...
Plan kami untuk hari pertama ni ialah:-
1. Rumah Terbalik
2. Jambatan Tamparuli
3. Check-in hotel
4. Desa Dairy Farm
5. Pekan Kundasang

Haaaa, inilah Rumah Terbalik...
Kami masuk dlm rumah tuh, semuanya terbalik...
Contohnya kipas kat lantai, kusyen kat belah atas siling...
Masuk rumah ni, tidak dibenarkan untuk ambil apa-apa gambar...
Rumahnya pun tak besar...
Tak masuk pun ok sebenarnya, tapi dah masuk, layan sahaja la... :-)

SuperF menikmati hari mereka di sana...

Haaaa, pasu pun terbalik yer... :-)
Selepas selesai menikmati kopi yang sedap di Rumah terbalik, kami meneruskan perjalanan ke Kundasang...
On the way tuh, kami singgah Jambatan Tamparuli...
Rasa tak lengkap cuti-cuti Sabah kalau tak singgah Jambatan Tamparuli ni...
Gayat jugak, sebab goyang-goyang jambatan ni...
Tapi seronok...
Ada pemandangan yang indah... :-)

Mama SuperF yang tgh gayat waktu ni...

Papa pun nak bergambar juga... :-)
Finally, setelah menempuh perjalanan dalam 3 jam lebih (sebab singgah-singgah Rumah Terbalik, Jambatan Tamparuli dan beli lunch), kami pun sampai ke hotel...
Kami memilih untuk menginap di Kinabalu Pines Resort sebab dpt good info pasal tempat ni...
Dengan scenery yang sgt cantik...
MasyaAllah... Sungguh indah tempat ini...
Bilik kami betul-betul mengadap Mount Kinabalu (seperti yang aku dah request kat hotel)...
Janji ditepati... Hehehe...

Fahim menikmati keindahan alam... Cantik kan viewnya... :-)

Selepas lunch kat bilik, rehat-rehat sat, kami meneruskan misi ke Desa Dairy Farm...
Kalau nak tahu, tempat ni la yang membuatkan aku nak sgt dtg Kundasang...
Nak rasa susu segar nya, susu coklatnya...
Nak rasa aiskrim...
Nak tengok lembu yg banyak...
Nak kenalkan Fahim ngan lembu-lembu yg comel...
SuperF sungguh excited bila sampai ke tempat ni... :-)
Ini tempat jawib datang kalo ke Kundasang...

Argggghhhh, rindunya kat susu ni... Sedap sangat!!!

Haaaa, banyakkan lembu... Excited SuperF kat situ... :-)

Selepas menikmati petang yang indah di Desa Dairy Farm, kami pun singgah Pekan Kundasang, beli buah-buahan & kepak ayam....
Seterusnya, kami balik ke hotel dan menikmati udara segar di sana...
Ya Allah, nyaman sungguh tempat ini...
Tak dapat diungkap dengan kata-kata...

SuperF main-main kat hotel... Tak pernah penat mereka ni... :-)

Mama SuperF yang comel... Hahahhaha... Layankan aje... :-)
Misi hari kedua....
Plan kami hari ni adalah menuju ke Ranau:-
1. Poring Hot Spring
2. Fish Spa (Ikan Kelah)
3. Ladang Teh Sabah
4. Pekan Ranau
5. Pekan Nabalu

Gambar kat bawah ni adalah di Poring Hot Spring...
Tak silap, location nya di Ranau...
Lepas breakfast, terus menuju ke sini...
Tak sampai sejam, dah sampai dah...
Kami bawak siap-siap swimming suit untuk SuperF...
Before ke sini, dah google dah yg tempat ni ada indoor Hot Spring...
So, kami memilih untuk mandi di indoor nya la...

Cantikkan... Seperti biasa, Firas mmg xdpt dicontrol kerana beliau sgt excited...

Papa Fahim yang super cool... Ada sungai kat bawah tuh,,, Sgt cantik,,, :-)

Fahim dalam jakuzi hot spring... Ni la jakuzi indoor nya... Tak pakai pun swimming suit... Bogel je bebudak dua orang tuh... Layanzzz....

Ada juga pool kat luar... :-)

Next destination ialah Fish Spa, Sg Luanti (Ikan Kelah)....
Ku ngan Firas mmg geli la nak membenarkan Ikan Kelah ni buat spa kat kaki kami...
Suami kata 'syok'....
Apa yg 'syok' nya pun, ku tak tahu...
Fahim pun geli gak, ikut mama dia...
Kat sini ada jambatan gantung...
Jambatan Gantung yang merentangi sungai yang ada byk ikan kelah tuh....
Sekali lagi, ku gayat, tp tetap ingin mencuba berada di tengah-tengah jambatan tersebut...

Happy faces...

Fahim yang kegelian... Hehehhehe... Penat Fahim angkat kaki tinggi-tinggi... Papa buli Fahim... :-)

Sebelah Fish Spa ini, letaknya Ladang Teh Sabah...
Kami lunch kat sini...
Makanan nya sedap, minumannya pun sedap...
Pemandangan yg menyejukkan mata memandang...

Apa yg Fahim dok nganga tuh.... :-)

Petang tuh, kami singgah Pekan Nabalu...
Beli buah tangan untuk anak-anak buah...
Ni lah hasilnya... :-)

Baju untuk kami dan anak-anak buah... Sepesen jer... Senang... :-)

Shawl untuk aku... Sampai skrg tak pakai-pakai lagi... Hehhehehe...

Petang tuh jugak kami jenjalan ke Pekan Ranau...
Pekannya agak besar dan selesa compared to Pekan Kundasang yg crowded tuh...
So, aku pun sibuk mencari Kopi Tenom ni...
Hehhehehe, jumpa pun...
Mmg sedap dan last week hubby ke Sabah, ku suruh dia carik kopi ni kat Philiphine Market, utk buat stok... Layanzzz...

Sangat sedap OK... Sgt kena ngan tekakku... :-)

Angry Bite ni pun aku beli... Hahahha... Kat KL tak jumpa lagi bendalah ni... Kat Penang ada la... :-)

Sebelum balik hotel, seperti malam sebelumnya, kami menapau Kepak Ayam di Pekan Kundasang...
Truly, kepak ayam yang dijual di sini, sgt sedap...
Mesti cuba yer... :-)
Encik suami menapau kepak ayam... Waktu tuh, jam menunjukkan 6 ptg, tapi kat Kundasang ni, 6 petang mcm 8 malam jer rupanya... :-)

Dinner di hotel... Ku amik pakej hotel with Dinner... Malas nak carik tempat makan... Takut tak halal...

Seterunya, dah tiba hari ketiga, hari untuk pulang ke KL....
Tak suka....
Plan kami hari ni adalah menuju ke KK semula...
1. Pasar Philiphine
2. Tanjung Aru
3. Ke Airport la..... Balik KL....

Ni gambar pagi berkenaan....
Pemandangan yg sangat indah...
Rumah-rumah di lereng bukit...
Kalo waktu malam, lagi cantik...
Tapi camera ku xcanggih, kamera handset jer pun...
So, tak dapat snap gambar yang lawa di waktu malam...

Unik kan rumah mereka... Pemandangan yang cantik... Subhanallah...

Fahim yang xmo bangun tido... Syiok sgt... Penat kejutkan beliau pagi tuh....

Selepas breakfast di hotel, bawak SuperF tgk rabbit,,, Both sungguh excited yer... :-)

Gambar di Tanjung Aru, sementara tunggu time nak berlepas ke KL... Firas sedang menikmati aiskrim... :-)
Masa di Philiphine Market, kami mmg borong mcm-mcm la untuk di bawa pulang;-
1. Kuih Cincin
2. Amplang
3. Kopi tenom lagi (yang serbuk, mcm nescafe tuh)
4. Sotong kering
5. Udang kering
6. Udang geragau
7. Udang sejuk beku (beli kat airport ni)

Sesapa yang ke sana, mmg kena beli udang kering la ku rasa.... Sebab murah...
Compared kalo beli kat KL...
RM5 pun, sejemput jer...
Layanzzz....

So, gambar kat bawah ni ialah apa yg kami punya la, selepas dah agih-agih kepada keluarga dan kawan-kawan office...
Alhamdulillah...
Sesungguhnya, perjalanan yang indah...
Dapat spent masa dgn suami & SuperF...
Walaupun dah balik KL, kalo tgk tiket flight jer, mesti ushar nak ke KK lagi...
Sebab nak spend time ke pulau dan menikmati seafood di KK...
InsyaAllah, ada rezki, akan sampai ke sana...


Hasil tangkapan kami... Alhamdulillah, syukur... :-)

Okies la...
Itu sahaja sharing buat kali ini...
Thanks for reading... :-)

~Asiah Ishak~
1.48 malam, 12 Disember 2013
Home sweet home

9 comments:

  1. guna travel agent ke kak?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaiku..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
    Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
    sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
    +6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
    email: taxisabahlimo.com
    http//:www.taxisabah.com

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan lanjut sila hubungi encik Roslan
    hp : 0168392919 (whatsapp)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan lanjut sila hubungi encik Roslan
    hp : 0168392919 (whatsapp)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  9. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete