Friday, October 24, 2014

1 Day Trip to Bandung... Hebat Tak? :-)

Assalamualaikum...
Ya Allah, lamanya tak hapdet blog...
Sesungguhnya, rindu sgt...
Ni pun, rasa nak hapdet sebab sayang kalo ada kenangan manis yang tak direkodkan...
Heheheh, poyos betui...

Okiesla...
Kami ke Bandung sehari je..
Isnin pagi pergi, Selasa pagi pulang Mesia...
Pergi bertiga ngan mak dan Along...
Saje bawak mak jenjalan oversea...
Oversea sgt la kan?
Ku pun, kiranya ni 1st time la ke oversea....
InsyaAllah, panjang umur dan murah rezki, akan menunaikan Umrah Februari depan...

So, meh layan gambar dan seterusnya cerita2 yang berkaitan...
Untuk makluman, kami kesana, target nak gi Pasar Baru dan Zen Spa jer...
Boleh gitu?
Sebab yang aku dimaklumkan, Pasar Baru murah barang2nya dan Zen SPa, sedap betui urutannya...


Mak bergambar kenangan ngan kami berdua...
Sekitar jam 6 pagi kot...
Sebab flight kami jam 6.50 pagi...
Beg kosong je semua tuh... Hehehe...

Sampai ke Bandung dalam jam 8 pagi time Bandung...
Bandung lewat sejam dari kita...
Kalo waktu Mesia 9 pagi, maknanya Bandung jam 8 pagi...
Supir yang bernama Rijal dah tunggu kami...
So, kami pun kata nak ke Pasar Baru terus...
Alhamdulillah jalan tak macet ( tak jam) sebab sudah masuk pejabat...


Kat Pasar Baru tuh, memang akan sangat rambang mata...
Apa taknya, semuanya murah2...
Yang paling aku suka ialah Kain Sulam...
OMG, sgt cantik, tapi sgt murah...
Aku tak tawar pun.... Huhuhu...
Cer tgk kain sulam pink biru kat gambar di atas...
Aku beli kain tuh...
3 meter untuk baju dan 2 meter untuk kain...
Harganya hanyalah RP180,000...
Dalam RM49 sahaja...
Lepas ni kalo gi Pasar Baru, mmg target nak beli kain sulam je k...

Handbag yang aku pegang tuh, baru je RP50,000 (RM13) shj...
Banyak sgt design...
So, aku pilih yg dalam gambar tuh, untuk buat beg kerje...
Letak2 dokumen....

Yang telekong comel2 tuh, harganya RP40,000 (RM10) seunit...
Ku beli seploh untuk kawan2 tersayang kat office...
Dia ada dua jenis, satu lagi RM30,000, tapi kainnye pendek...
Tak sesuai untuk orang2 Mesia yang tinggi2 ni...
So, ku pilih kain yang panjang supaya kawan2 tersayang selesa bersolat....

Ku juga beli extra telekong putih, untuk buat pakai masa Umrah nanti...
Yang ini mahal skit la, tapi aku suka warna putihnya...
Suci murni jer...


Abis shopping untuk diri sendiri, kita shopping untuk anak plak...
Anak2 dapat sorang 2 helai baju...
Firas je extra skit, dapat semender.. hehehhe....


Untuk suami tercinta, extra skit la...
Kemeja hijau dia beli kat Rumah Mode...
Rumah Mode tuh mcm exclusive skit la..
Dgr nya org2 kaya kat sana je yang shopping kat situ, diorg tak shopping kat Pasar Baru... Huhuhu...
Kemeja batik beli kat Pasar Baru...
Perfume beli kat Perfume Collector...
Pastu beli t-shirt Bandung...
Simple je kan...

Selepas penat shopping, dah pergi Pasar Baru, Lunch kat Sangkuriang, Rumah Mode, Toko Anak Kecil, Perfume Collector, Mini Market, tapau dinner kat Pekcik Met kat sana, kami ke Zen Spa...
Ya Allah, seronoknye kena urut...
Kami amik yang urut kaki je...
60 minit untuk RP60,000 (RM15)...
Ini 2nd time aku urut selepas urus bersalin Firas...
Masa dia urut tuh, mmg rasa cam nak suruh urut satu badan jer...
Over tau...
Waktu tuh barulah terasa 60 minit macam 6 minit je... Huhuhuhu...

Lepas selesai urut, supir Rijal hantar kami ke hotel...
Kami duk kat Orange Home...
Mmg orang Mesia jer yang ada kat situ...


So, balik hotel...kemas2 apa yang patut dan tidor....
Erm, nampak tak gambar kereta tuh, kat situ, no plate diorg banyak sgt...
Aku pun tanya Supir apa maknanya dan dia explain...
Orrr, begitu rupanya, siap letak bulan dan tahun pajak yang berikutnya...
Senang kerje polis kat sana nak tgk sapa yg lom renew roadtax... Hehehe...


Supir amik kami jam 8 pagi dan kami terus ke destinasi terakhir iaitu Kartika Sari...
Masa kat Kartika Sari, duitku tinggal RP200,000 shj...
Lebih kurang RM50...
Huhuhu... Sgt seronok kan shopping hari sebelumnya, sampai lupa bekalan utk ke Kartika Sari...
Brownies Gulung SANGAT SANGAT SANGAT recommended....
Sedap sgt...

So, itulah cerita kami kat Bandung..
Lepas shop kat Kartika Sari, kami terus ke airport sebab flight kami kul 11 pagi...
Wah, hebat kan.. sehari je ke Bandung...
Banyak pengalaman sepanjang berada di sana...
Contohnya, cara pemanduan kat sana, keadaan penjaja jalanan dan byk lagi...

Mak pun dah nak repeat lagi ke Bandung...
Katanya xpuas shopping....
Sampai lecet2 kaki mak dan beli selipar kat sana..
Alhamdulillah, kaki mak makin baik skrg...

Okiesla, quit dulu...
Happy reading...
Daaaa....
Wassalam....

~Asiah Ishak~

1 comment:

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete