Saturday, June 18, 2016

Bercuti ke Ireland & London - Day 1 - 20 Mei 2016 Jumaat

Assalamualaikum...
Post kali ni akan buat day by day la...
Supaya memori2 ini dpt dikongsi dgn lebih tepat dan jitu...
Hehehehe...

Pada 20 Mei 2016 - 31 Mei 2016, ku, along, mak dan makngah travel ke Ireland...
Meninggalkan puteri bongsuku, Nur Fazia Zahra yang berusia 50 hari tuh...
Mak mertua yang jaga sepanjang ketiadaanku...
Terima kasih ibu, apak, keluarga mertua dan suami...

Tujuan utama kami ke sana adalah untuk menghadiri konvokesyen @ conferring adik ku Norain...
Beliau telah berjaya menamatkan pengajian dalam bidang perubatan di sana...
Tahniah Ain...
Tapi alang-alang dah merantau jauh, kami pun kembaralah ke destinasi yang berhampiran...
Inilah tentativenya...

20.05.2016 Jumaat: Tiba di Dublin, Ireland dan tido di Dublin
21.05.2016 Sabtu: Jalan2 di Dublin, petang balik ke Cork, Ireland, bermalam di rumah Ain
22.05.2016 Ahad: Awal pagi amik flight ke London... Jalan2 di London
23.05.2016 Isnin: Jalan2 di London
24.05.2016 Selasa: Jalan2 di London, mlm amik flight balik ke Cork dan bermalam di rumah Ain
25.05.2016 Rabu: Sewa EuropeCar dan jenjalan Kildare. Check-in UCC Castlewhite Apt.
26.05.2016 Khamis: Berjalan dan shopping di Cork City. Mlm Ain ada graduation dinner
27.05.2016 Jumaat: Norain Conferring. Ptg jalan2 Cork City lagi
28.05.2016 Sabtu: Tour to Ring of Kerry
29.05.2016 Ahad: Tour to Cliff of Moher
30.05.2016 Isnin: Travel to Dublin Airport, balik Malaysia
31.05.2016 Selasa: Sampai Malaysia jam 4 petang :-)

Penuh tak jadual ku...
Mmg takde rest2 punya, kami hargai setiap masa berada di sana
Untuk makluman, Ireland lewat 7 jam dari Malaysia...
Kul 10.30 pagi Jumaat flight dari Malaysia, kami tiba di Dublin jam 8.30 malam hari Jumaat...
Waktu Malaysia ialah jam 3.30 pagi hari Sabtu... 
Bayangkan, almost 20 hours perjalanan nak ke Ireland tu...
So, dapat juga membayangkan kesedihan Norain yang berulang alik selama 5 thn dan travel sorang-sorang tuh... Huhuhu...
Jom layan gambar-gambar di bawah...


Nur Fazia Zahra, berusia 50 hari...
Tak dapat bayangkan mcm mana sedihnya nak meninggalkan puteriku sorang ni...
Hari-hari spent time ngan dia, tiba2 nak berpisah pulak...
Demi menghadiri makcu Ain nye konvo, mama terpaksa tinggalkan ko nak...
Hanya doa yang dpt mama titipkan dari jauh...
Rindu tuh, tak dpt nak luah la... Terlalu rindu...


Gambar beramai-ramai di KLIA...
Aku akan tinggalkan suami dan anak2...
Fong dan mak pun sama...
Makngah pun sama...
Waktu ni dok doa supaya yang pergi dan yang ditinggalkan dapat berjumpa lagi kelak...


Mak dan makngah...
Mak ku yg tudung merah tuh...
1st time mak travel jauh, naik flight sampai  16 jam mcm tuh,,,
Kami akan transit Dubai sebelum meneruskan perjalanan ke Dublin...
KL-Dubai-Dublin


Hahahah... 1st time dapat menu mcm ni masa naik flight...
So, maafkan daku yang gayat ni...
Hehehehe...


Haaaa, inilah hidangannya...
Lepas 2 hours flight baru dapat makan...
Mmg kelaparan la kan...
So, makan dgn sgt bersungguh-sungguh...
Rasa sedap je semuanya... Hehehehe...


Alhamdulillah, selamat sampai ke Dubai...
Halfway dan selesai... Tinggal another halfway...
Transit 3 jam... So, kami tunaikan solat dan tunggu flight sahaja la... :-)


Makngah dan mak rest semasa tunggu flight ke Dublin...
Best sgt kerusi ni...Mmg leh baring2 je... :-)


Dalam flight, mmg ku pump susu...
Aduh, sedih plak tgk susu ni...
Cause after 10 days tak direct breastfeed, but still pump, dengan makan yang tak menentu sepanjang kat sana, my susu mmg merudum sgt sgt sgt sgt sgt sgt... :-(


Alhamdulillah, reached Dublin Airport...
Syukur sgt sgt...
Jam 8.30 waktu Ireland a.k.a jam 3.30 pagi waktu Malaysia...
Letih takyah citer la...
Tapi syukur sgt2, Allah mudahkan semua urusan...


Ain dah standby tunggu kami ngan pemandu taxinya...
Hahhaha.. Waktu ni lebih kurang kul 10.30 malam waktu sana...
Terkejut sebab terang lagi...
Mcm waktu nak senja je...
Rupanya masa musim panas, siang panjang...
Malam sekejap...
Bayangkan jam 9.30 mlm baru Maghrib dan jam 3.30 pagi dah Subuh...
Kalo berpuasa kat sini, mmg 'masak' jugak la...


Inilah taxi kami...
Muat letak beg kami yg gedabak ni..
Certgk, terang lagi kan???

 Inilah rupa Dublin Airport...
Sejuk...
Kita org Malaysia yang dah biasa panas, mmg terasa la kesejukannya...
Ain kata, biasa2 je suhu tuh...
Kami dah gigil2 dah...
Hehehehe...


Tempat kami bermalam...
Esok pagi dah nak check put sebab nak jalan2 Dublin City dan pastu naik bas di Busaras untuk ke Cork...
3 jam perjalanan dari Dublin ke Cork... :-)
Ain gelarkan kami sebagai Kontinjen Jolobu...
Hehehhe..


Keluar beli air...
Kedai semua dah tutup...
Nasib ada satu kedai pizza yang nyaris2 nak tutup masih terbukak...
Beli la mineral water ni... Ain blanja...
1st time beli mineral water 500ml harga Euro1.50...
Ku pun convert dalam hati...
Mahainya...
Tapi cam biasa, Ain kata "Jangan Convert"...
Hehehhehe...
Tips nak rasa semua barang-barang murah ialah dengan "JANGAN CONVERT".... :-)


Moh la berehat,.. Esok jauh perjalanan lagi,..
Bergambar ngan Fong dpn hostel... :-)


Ku menerai baju sejuk tajaan Norain sepanjang kat sini...
Hehehhe...
Selfie sendiri bajet mcm comel la...
Layankan...
Jom tido, esok nak jenjalan lagi...
(Tapi xdpt nak tido pun, sebab waktu Mesia dah Subuh kan)... Huhuhu...

Okies, inilah catatan perjalanan hari pertama...
Apapun, bersyukur dah sampai Ireland...
Dan berharap perjalanan seterusnya dimudahkan Allah Taala....
InsyaAllah...


No comments:

Post a Comment