Sunday, November 4, 2012

Resepi Mudah Lagi Sedap: Squid Salted Egg @ Sotong Telur Asin

Salam semua...
Erm, tengahari ni, ku masak Squid Salted Egg, requested by hubby tercinta...
Biasanya kami makan hidangan ini di restoren Chinese Muslim Sharin Low, sbb hubby suka sgt walaupun harga hidangan ini agak mahal...
Favourite punya pasal, mahal pun mahal la...
Tapi kali ni, ku nak cuba sendiri masak hidangan ni, asyik makan yg org lain masak, meh ku masak ngn air tgn ku sendiri...



Bahan2 masakan pun mudah, cara nak masak pun mudah...
Meh ku tunjuk step by step yer...
Apa yang anda perlukan adalah...
Sotong, Cili Kering, Cili Padi, Bwg Putih, Daun Kari, Butter, Susu Sejat, Telur Asin (Telur Kuning), Sedikit Garam...



Itu sahaja, simple kan?

Cara memasaknya:
1. Mula2, masakkan sotong mcm biasa, kasi masak betul2 yer... Pastu, tuskan sotong anda dan letak ketepi...
2. Panaskan butter dan tumis cili kering, cili api, bwg putih dan daun kari sehingga naik bau...
3. Masukkan susu sejat dan kuning telur lepas tuh, sila lenyek kuning telur tuh sehingga lenyek betul...Masukkan sedikit garam secukup rasa...


4. Pastu, masukkan sotong dan kacau sehingga kuah kering... :-)
5. Siap untuk dihidang...

Ini resepi wajib cuba yer...
Mmg sedap menjilat jari, makan plak ngan nasik panas... :-)
Layanzzz...
Suami ku kasi rating, 4 star, out of 5 star...
Beliau kata, SEDAP!!!

~Asiah Ishak~

2 comments:

  1. masakkan sotong mcm biasa maksudnye goreng sotong dulu ea?..thankz

    ReplyDelete
  2. Masakkan sotong tu style mcm mana? Goreng? Rebus? Poach? Kukus? Grill? Panggang?

    ReplyDelete